iTunes Match

Megírom gyorsan ide is, mert Twitterre nem fér ki.

Egy gép egy Apple ID-vel köthető össze, s ezt 90 naponta lehet változtatni. Workaround, ha felraksz egy virtuális gépet, de azért ez nem megoldás. Hivatalosan sehogy sem lehet kikerülni, kedvenc Apple Kft.-s rendszermérnökünk sem tud segíteni (július 23.):

This is indeed in the iTunes Store Terms and Conditions : http://www.apple.com/legal/itunes/hu/terms.html

“(iii) You may switch an Associated Device to a different Account only once every 90 days.”
“(iii) Önnek 90 naponta van arra lehetősége, hogy a Hozzárendelt Készülékhez tartozó Fiókot megváltoztassa.”

There’s no way around that I know of.

Ha tehát több Apple ID-vel rendelkezel (nagyon sokaknak van US, nekem még különböző okokból van AT, DE és JP is mellette), akkor csak az egyikről fogod tudni visszaszerezni a zenéidet (igazából kettőről, mert ha belépsz egy ID-vel, letöltöd a zenéidet, majd belépsz egy másik ID-vel, s megpróbálod letölteni ott is a megvásárolt tartalmaidat, akkor dobja fel az ablakot, hogy lockolni fogja, ha leokézod – tehát ha csak kettő ID-d van, akkor célszerű legelőször a kevésbé használttal belépni, leszedni mindent, majd átváltani az elsődlegesre, s azt lockolni az eszközre). Magyarországon július 19-ig nem is volt iTunes in the Cloud, s nem úgy tűnt, mintha hamarosan megjelenne – július 9-én ezt írta a kontaktunk:

Regarding iTunes Match and iTunes in the cloud, I don’t have any information regarding availability.
There is a knowledge base article about this here : http://support.apple.com/kb/HT5085

Tehát nem is foglalkoztam a figyelmeztetéssel, mert nem gondoltam, hogy hamarosan be fogják vezetni az iTunes in the Cloudot, arra pedig végképp nem számítottam, hogy az iTunes Match is jön.

Aztán mégis jött. Pánik on, ott van a rakat megvásárolt zeném, amit máshonnan nem tudok visszaszerezni, mert a MacBookomat ellopták, backupot meg nem csináltam, hiába dobta fel, hogy írjak róla cédét (2012-ben!).

Eddig nem volt zseton (Hegyalján gratulált a pultos, amikor az utolsó fröccsel lenulláztam a kártyámat, a balatonlellei-badacsonyi GHK táborban pedig senki sem tudja, hogy mi történt), illetve meg voltam róla győződve, hogy nem tudok laptopról előfizetni Matchre (max. csak telefonról) a lock miatt, de aztán a napokban lett zseton, s beklikkeltem a Subscribe gombot: meglepetésemre azt dobta fel, hogy ha most tényleg előfizetek (24,99 €/év), akkor ezt az ID-t fogja az eszközömhöz kötni, s az előző association el fog veszni. Transfer vagy Cancel volt a kérdés – azonnal rá is böktem a Transferre. Így nem kellett végigvárnom a három hónapot, s jelenleg tökéletesen működik mind az iTunes Match, mind az iTunes in the Cloud.

Tehát ez egy járható út: ha még nem fizettél elő iTunes Matchre, s az eszközöd egy másik Apple ID-hez van kötve, akkor fizess elő, s átlockolja az eszközt a “jó” ID-re.

Ha aktiválod a Matchet, figyelmeztet, hogy most a Library-d bizony másra lesz állítva, innentől minden a felhőben van: amit látsz, az nem feltétlen a gépeden van. Ugyanígy megy iOS alatt is: minden matchelt track megjelenik a Music appban, s tudod őket streamelni, letölteni.
Miután aktiváltad a Matchet, az szépen beazonosítja a zenéidet, megnézi, hogy mi van fenn az (országod szerinti) iTunes Store-ban, azokat matcheli, a többit pedig feltölti az iCloudba. A matchelt zenéket azonban nem tölti le magától, nem cseréli le a fájljaidat – ezt neked kell megtenned.

Első körben csinálj egy új Smart Playlistet (⌥⌘N) az alábbi beállításokkal:

Ez kiszűri azokat a számokat, amiket sikerült bematchelni, de még az eredeti fájlok, nem az iTMS-ből letöltöttek.

Ha ez megvan, jelöld ki mind, s töröld őket a gépedről. Ezt Playlisteknél az ⌥⌫ billentyűkombinációval teheted meg:

Törlés után frissül a Smart Playlist, tehát üres lesz a listád (kivéve, ha leszedted a pipát a Live updating elől, csak akkor majd ne felejtsd el visszakapcsolni), ha viszont normál nézetre váltasz, láthatod, hogy a zenék nem tűntek el a Library-dből, annak ellenére, hogy törölted őket. Jelöld tehát ki az újra letöltendő fájlokat, nyomj egy jobbklikket, s válaszd a Download menüpontot:

Ha be nem matchelt számot töltesz le újra, akkor a saját feltöltött fájlodat fogja visszatölteni, tehát mostantól ha bármikor bármit törölsz a Library-dből, a felhőben megmarad (kivéve persze, ha törléskor direkt kéred, hogy a felhőből is gyilkolja le).

Bocsi, ha érthetetlen itt-ott a poszt, de hajnali 3:30 van, alig látok már stb., majd a hétvégén átjavítgatom.

Edit:
Ja, még az jutott eszembe, hogy ez a 90 nap pokolian hosszú, s sok esetben a szolgáltatást “rendesen” használók is meg tudják szívni vele: ha otthon pl. csak egy iMacje van a családnak (de nyilván ugye mindenkinek van saját Apple ID-je, saját zenékkel stb.), akkor sem lehet ezt kikerülni; ha egyikőtök ID-je hozzátársul a géphez, akkor más nem fogja tudni letölteni a megvásárolt tartalmait (más eszközről (iPhone, iPad, iPod, másik Mac) persze lehet transferelni, de nem biztos, hogy pl. az iPhone-odon megvan minden szám, amit megvásároltál… A másik csúnya eset pedig az lehet, ha pont eladás előtt egy kicsivel társítod a gépedet – ilyenkor az új vásárló így járt, nem fogja tudni a saját tartalmait letölteni. (Bár ezt még nem vizsgáltam meg alaposan, egyelőre nem tudom, hogy mi alapján azonosítja az eszközöket. Biztos, hogy nem MAC címre szűrnek, illetve ha akármelyik kimenő csomagot tiltod, nem működik az iTunes in the Cloud, tehát pl. tűzfalazással nem lehet kicselezni. És persze az egész kommunikáció HTTPS-en keresztül történik, azzal meg nem tud mit kezdeni a tcpdump. :( Azt lehetne még kipróbálni, hogy egy újraparticionálás (=új Universal Unique Identifier) vagy egy vinyócsere (új HDD serial number) megoldja-e, de valószínű, hogy a gép sorozatszámával azonosít, azt pedig sehogy sem lehet átírni, még szervizben sem.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s