MSFT ♥ Skype

A Microsoft 8,5 milliárd dollárért megvette a Skype-ot.
A bejelentés óta mindenki nyafog, hogy „kereshetek új szolgáltatót”, „ezt is tönkreteszik” és hasonlók. De mégis miért?!

„Ennyit a Mac-es kliensről”
A jelenlegi platformokat (Win, Mac, iOS, Android… akár Linux) meg fogja tartani a Microsoft – meg kell tartaniuk, mert ugye elsősorban a user base miatt volt érdemes felvásárolni a Skype-ot, ugyanis hasonló technológiája a Microsoftnak is van (Lync, Windows Live Messenger), ha valami mégis hiányozna, akkor meg olcsóbb lenne lekódoltatni a developer teamjükkel, mint több mint 1 560 000 000 000 forintért megvenni egy céget… Tehát könnyen belátható, hogy a már jól kiépített hálózatért, a meglévő kuncsaftokért volt ez jó lépés. És pont ugyanezért nem teheti meg a Microsoft az eddig támogatott rendszerek elhagyását – rengeteg embert vesztenének. A sajtótájékoztatójukban is ezt írják: „Microsoft will continue to invest in and support Skype clients on non-Microsoft platforms.”

„Ennyit a Linuxos kliensről”
Linuxot nagyon kevesen használnak. Kevesebben, mint pl. iOS-t.
Enterprise környezetben verhetetlen a Windows (és az Internet Explorer is túlságosan elterjedt, sajnos), még szervereken is sokszor inkább Windows fut, mint Linux (Active Directory, Exchange stb. miatt leginkább). Ennek (az Exchange, Microsoft Office és egyéb nyalánkságok mellett) a support az oka – ingyen ne várjon senki sem támogatást. Az ingyenességet leszámítva pedig nem sok előnye van bármelyik Linux disztribúciónak a Windows-zal szemben.
Otthoni használatra meg még ennyire sem való… Egy átlag sugarú júzernek az kell, hogy működjön a rendszer, nem az, hogy „ja, a kernelfrissítés megölte a Wi-Fimet, de két óra néhány chroot, kernelforgatás, Google-özés és káromkodás alatt sikerült megcsinálnom, s még jobb is, mint volt!”. Ha sokat gondolkodnék, biztos tudnék mondani valami előnyt a Linux mellé, de így hirtelen nem esik le, miért azt rakna bárki az otthoni gépére Windows (vagy OS X) helyett. Majd a kommentekben leírhatjátok. ;)
Ahol viszont nem kell AD, Exchange vagy egyéb proprietary cucc, ott szervernek Linuxot kell használni. Erre való. Másra nem igazán.
Long story short, a Linuxos kliens offolásával nem vesztene piacot a Microsoft.

„Ezt is tönkreteszik”
A Mac-es kliens (v5) eddig is elég szar volt, nagyon igyekezni kell, ha még ennél is retkebbet akarnak alkotni. :D
Továbbá az elmúlt évek alapján tud a Microsoft értékelhetőt alkotni. A Seven is elég használható lett, az Xbox + Kinect cuccokra is mindenki rá van kattanva, a WP7 is ígéretes. Az iOS-es Photosynth-et agyondícsérte mindenki. Tudnak, ha akarnak. És akarniuk kell, mert nagy a verseny: tuti, hogy rövid időn belül a Facebooknak is lesz valami hasonló szolgáltatása, a Google-nek meg ott van a Google Talk + Google Voice. Valami igazán jót kell felmutatniuk, ha nem akarják, hogy kidobott pénz legyen az egész. Nagyon sok kidobott pénz. (A Skype tavaly egyébként veszteséges volt, mínusz hét millió dollárral zártak… Tehát bele kell húznia most a Microsoftnak.)
Ez az egész Microsoft-hating dolog pedig már so last decade! Megy a trashing mindenféle észérvek nélkül… A szakmától teljesen távoli emberek is pattognak, hogy szar a Microsoft, „mert csak”. 2011-ben már nem „menő” utálni a Microsoftot. Inkább ciki.

No egyelőre ennyit erről a témáról, most kell vennem tusfürdőt meg kólát.

Advertisements

14 thoughts on “MSFT ♥ Skype”

  1. Írtam a posztban, hogy írjatok érveket, miért jó a Linux desktopra.
   Windows-zal van a legkevesebb szívás, átlag júzernek valószínűleg a legjobb választás (igen, jobb, mint az Apple).

 1. Azért nem vagyok benne biztos , hogy egyszerübb egy win telepítés vagy akár a használat mint pl 1 Ubuntu distro….

  A felhasználónak semmi tendője az esetek 90% ban, csak telepít és használ, teljesen automatikus, hülye kérdéseket mellőző update, stb :)
  néha már már úgyérzem OS-X..

  1. -Windows-ra vannak szokva az emberek…
   -A Seven telepítése is tök egyszerű már, nem kell szakértelem.
   -Könnyebb leamortizálni egy Linuxot, mint egy Windows-t, illetve még mindig túl sok a nem (vagy nem teljesen/jól) támogatott hardver.

 2. “Windows-zal van a legkevesebb szívás”
  ezt azok mondják, akik már elszoktak tőle :P
  én mindig rövid távon agyfaszt kapok tőle, ha valahol elé kerülök és egy böngészőnél több dolgot akarok tőle…

  1. Látok elég Windows-t, napi szinten, vannak hülyeségei bőven, de ez mindhárom platformra igaz. Egy idő után már abbamarad az agyfasz-kapás is. :)

 3. Miért jó a Linux desktopra? És érveket írjunk? Minek? Már megbocsáss, de olyan sületlenségeket, amiket te hordtál össze, teljesen felesleges érveknek nevezni! Mikor láttál utoljára Linuxot? 20 éve? Ha vállalati MS rendszerhez akarsz vele csatlakozni (tartományba léptetés, miegymás): Likewise. Ezen túl eddig 2 dolgon kívül én magam mindent meg tudtam csinálni az elmúlt 3,5 évben, amit akartam. Ez a két dolog, amit nem:
  1. Macromedia Shockwave Flash nincs > hát ez – ugye – nem a Linuxok hibája. Ha sima Flash-t meg lehet csinálni, ezt is meglehetne.
  2. Canon CanoScan 8400F szkenneremhez a gyártó még véletlenül sem csinált drivert.

  És nem akarok PS-t (CS-t) használni (Wine-ban sem), sem CAD-et, semmi olyan professzionális felhasználóknak szánt sw-t, amit a Windows júzerek nagy része érvként felhoz a Windows mellett, ugyanakkor messze elhanyagolható töredékük költött ezekre súlyos százezer, ne adj isten, millió forintokat. Inkább warez. Hét, tudod! Minek menjek dolgozni, mikor az utcán bárki gyengébbtől, fiataltól, időstől, nőtől, kellő agresszivitással megtámogatva bármikor elveszem az értékeit. Kellemesebb, egyszerűbb, időtakarékosabb, JÖVEDELMEZŐBB, mint minden nap 8 órát gürizni sz@rért-hugy€rt. Vagy nem?

  “Egy átlag sugarú júzernek”>Vagy átlagjúzer, vagy egység sugarú júzer. A kettő egyberántása vicces. :D

  “illetve még mindig túl sok a nem (vagy nem teljesen/jól) támogatott hardver.”>Na ezt a szemléletet kellene neked is megfordítani (bár a végeredmény szempontjából mindegy!): NEM a Linux támogat hw-t, hanem a hw támogat OS-t. Ugyanis a hw driverét írják az OS-hez, nem fordítva.

  Üdv
  T

  1. Mikor láttál utoljára Linuxot? 20 éve?

   Napi szinten több órát kell Windows-t, Mac-et, Linuxot és Solarist használom, látom mindegyiket eleget…

   Ezen túl eddig 2 dolgon kívül én magam mindent meg tudtam csinálni az elmúlt 3,5 évben, amit akartam.

   Értem, hogy (majdnem) mindent meg LEHET csinálni, de ha van olyan alternatíva, ahol ugyanazt egyszerűbben, sokkal kevesebb szakértelemmel (esetleg a szakértelem teljes hiányával) meg lehet csinálni, bármi hátrány nélkül, akkor általában az a jobb választás.
   >3 éve OS X-t használok, de kevés embernek ajánlanám… Mindegyik platformnak megvan a maga helye, egy átlagjúzernek (a dolgok jelenlegi állása mellett) Windows kell a desktopjára.

   elhanyagolható töredékük költött ezekre súlyos százezer, ne adj isten, millió forintokat

   Szerencsére az egyetemnek van legális CS5 Masterje 5 millióért, az általunk használt CAD programoknak meg mind van ingyenes hallgatói verziója. A warez meg tényleg nem fasza. Össze sem merem számolni, hogy az elmúlt 1-2 évben mennyit költöttem programokra és játékokra. :)

   Vagy átlagjúzer, vagy egység sugarú júzer

   Valóban, rögtön javítom is! :)

   NEM a Linux támogat hw-t, hanem a hw támogat OS-t.

   Valóban, de a felhasználó szempontjából ez irreleváns, csak azt látja, hogy nem működik a Canon szkennere. :)

   1. “Szerencsére az egyetemnek van legális CS5 Masterje 5 millióért, az általunk használt CAD programoknak meg mind van ingyenes hallgatói verziója.”>Ha meg befejezed az egyetemet, gondolom, megveszed… ;)

    “esetleg a szakértelem teljes hiányával”>Mint én. Nem vagyok infós, sőt… :)

    “de ha van olyan alternatíva, ahol ugyanazt egyszerűbben, sokkal kevesebb szakértelemmel (esetleg a szakértelem teljes hiányával) meg lehet csinálni”>Bárcsak ennyi elég lenne! Különösen a Windows tekintetében. Eleve a Windows biztonságos és praktikus használhatóságának beállításához több szakértelem kell, mint egy mai alap Linuxhoz, szvsz.

   2. Ha meg befejezed az egyetemet, gondolom, megveszed

    A munkahelyem csak megveszi már azokat a programokat, amiket használnom kell. :)

 4. Érdekes olyan véleményt hallani, hogy kevés embernek ajánlanád a Macet. Saját tapasztalataim alapján csak azt ajánlanám egy valódi egységsugarú fényképezek, chat-elgetek, webböngészek videózgatok felhasználónak.
  Az első riadalom, amit az ár jelent simán megkerülhető egy használt géppel, hiszen a kutyának sem kell a rettenet teljesítmény – kivéve azt aki játszik de ez szintán lerágott csont játszani konzolon kell.
  Mondanál valami konkrétumot a Maces véleményed kapcsán? Nem meggyőzni akarlak, tényleg érdekel :-)
  A linuxot nálam jobban elmondták fentebb, de azt is túlzásnak tartom amit írtál. Nyilvános helyen (művház, nyugdíjasok, gyerekek) támogatunk néhány gépet és Linuxra váltunk (bár szívtunk vele valóban), viszont ahol váltottunk már elmúltak a megszokott panaszok és újak sem jelentkeztek… A felhasználók nem nagyon tűnt fel a váltás, ugyanúgy használják a megszokott feladatokra gépeket. Böngésznek, skype-olnak, chat-elnek – nem a windowshoz vannak szokva, hanem a GUI-hoz!!! Ez az állításod is olyan “last decade” volt szerintem.

  1. Ha valaki még nem használt soha számítógépet, Mac-et kéne elé tolni. Sőt, inkább egy tabletet. :) Intuitívebb, egyszerűbb, “felhasználóbarát”. Az első Mac-en töltött hetemben sok minden fura volt, minden tök egyszerű és logikus… szinte már túlságosan is. :)
   Ha hobbi szinten kell gép, akkor a legjobb választás bárkinek.

   De ha valaki már több éve számítógépen dolgozik, akkor szinte biztos, hogy van olyan program, amire feltétlenül szüksége van, s nincs Mac-es verzió (vagy használhatatlan). Persze lehet emulálni mindent, de akkor abból meg az lesz, hogy fut Virtualboxban az XP, s azon belül csinál mindent, mert ha már egy program miatt el kell indítania, akkor mégis csak az az ismerősebb, egyszerűbb ott dolgozni, mint hozzászokni az újhoz.
   Az első pár napban simán elképzelhető, hogy teljesen megutálja az egész rendszert, s inkább felrak egy Windows-t, ami úgy működik, ahogy megszokta, s ott van minden programja, amit eddig használt.

   Abban viszont tényleg teljesen igazad van, hogy az teljesen mindegy a számítógépet nem munkára használónak, hogy milyen oprendszeren fut a FIrefox, valószínűlég észre sem veszi, hogy más az egész. :D

 5. Értem köszi.
  C-64 – Win XP-ig végigjártam szinte mindent mielőtt váltottam. Évek óta Mac-en dolgozom full win környezetben (néhány kollégámmal együtt) – valóban ha nem segítettünk volna egy két áttérő feladta volna :-)
  A legnagyobb átok egyébként az Office maga, de megszokható – számomra még így is hatékonyabb ez a környezet, hiába kell szinte mindent Office-szal intézni. De ez már valóban izlés dolga :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s