Mobil eszközök körképe

Ebbe a posztba fogom gyűjteni, hogy milyen feladat elvégzésére melyik kütyü a legalkalmasabb, illetve mit mivel nem lehet kellő egyszerűséggel megoldani.
Rendelkezésemre áll egy tablet (iPad), egy okostelefon (iPhone 4), egy laptop (MacBook 5,1), egy headless asztali PC (legyen szerver), s egy egyszerű telefon (Sony-Ericsson W595).
Ez utóbbit egyből ejtsük is ki: amíg nem volt iPhone-om, tökéletesen megfelelt telefonálásra, névjegyzéknek (iSync-kompatibilis), e-mail olvasgatásra, illetve alkalmi netezésre és térképnézegetésre, de mivel ezekre mind képes egy okostelefon is, ez teljesen redundáns, felesleges. Vissza is adom a szüleimnek (így magamra vállalva minden telefonálással kapcsolatos számla fizetését, de hát ez van…).
Egy laptoppal (vagy egy desktoppal, akár) gyakorlatilag mindent meg lehet oldani, ugyanakkor sokmindenre más eszközök használata jelentősen kényelmesebb tud lenni.

Az asztali gépemet egyetlen dologra használom: adatok tárolására. Van benne 1,5 TB-nyi merevlemez, aminek úgy háromnegyede meg is van töltve. Fut rajta egy Debian netatalkkal (AFP fájlmegosztás), Avahival (Bonjour-féle szolgáltatáshirdetés) és Firefly DAAP-vel (iTunes-féle library-megosztás). Itt tárolom a zenéim nagy részét, illetve a fél évnél régebbi fotóimat. Erre jobb megoldást egyelőre nem találtam… Vehetnék 1,5-2 terás vinyót a laptopomba, de az drága, hangos, meg minden. Vehetnék külső vinyót, de azt meg a fene akarja cipelgetni mindenhová… A Dropbox / S3 sem lenne rossz, de azért 4-500 gigáért már nem keveset kell fizetni, illetve általában elég lassúak is ezek a szolgáltatások, a gépem pedig a szerverteremben hűsöl, jó társaságban, s kapja a 100/100 Mbit/s-t (év vége felé talán lesz az 1/1 Gbit/s is :P).
Tehát röviden: desktop = tárhely.

Tablet. Meglepően sok feladatot jól véghez lehet vinni vele. Amiben feltétlenül jobb, mint bármely más eszköz:

 • Naptár. Kellően nagy a kijelző ahhoz, hogy át lehessen látni az egész hetet, s jobb az app, mint az iCal az OS X-ben.
 • RSS. Egyelőre a Reeder nevű Google Reader klienst használom, de a Flipboard is elég bejövős. Jobb tableten olvasni a híreket, mint laptopon. Ennyi.
 • Ágyban fekve gépelni. Ezt a posztot is iPadről írom.

  Lehet vakírni is, teljesen jó és használható a virtuális billentyűzet, az ékezetes betűk előcsalogatása is remekül lett megoldva (nem úgy, mint iPhone-on és Androidon — bár ezutóbbin biztos ezt is meg lehet valahogy hekkelni).
 • Jegyzetelés előadásokon és laborokon / méréseken. Jelentősen halkabb nyomkodni, mint egy laptop billentyűzetét, így kevésbé zavaró, továbbá kevesebb hely is elég neki, illetve rendesen lehet rá ábrákat rajzolni, ami ugye számítógéppel (rajztábla nélkül) elég nagy szívás.

… és ez a lista is hosszabbodni fog, ha kicsit jobban ráérek majd.

iPhone. Ez a legkisebb, így a legmobilabb — bárhol elő lehet kapni, sétálás közben is meg lehet nézni ezt-azt (ez iPaddel már elég furán nézne ki). Elsődleges feladatai, funkciói tehát:

 • Telefonálás. :D
 • On-the-Go e-mail olvasás (fontos esetben válaszolás), IM-ezés (WhatsApp és SMS).
 • Twitter, foursquare, ilyesmik.
 • Ébresztőóra (SleepCycle!).
 • „MP3 lejátszó” — teljesen leváltotta az iPodomot, a 32 GB kb. pont elég.
 • Térkép — amikor eltévedek, s elképzelésem sincs arról, hogy hol a rákban vagyok éppen…
 • Napi teendők vezetése Things-ben — a notification badge eltűntetése motivál. :) (Bár eddig még egyszer sem sikerült…)
 • Fotózás — azért a Canon EOS 40D objektív és vaku nélkül 740 gramm, nem szívesen cipeli magával az ember, ha nem muszáj. Meg így nem kell CF-ről másolgatni (amihez ugye laptop kell), rögtön ott van a fotó, s mehet TwitPic-re vagy Facebookra. :D (Természetesen ha JÓ kép kell, vagy dokumentálni kell egy eseményt/rendezvényt, akkor ez nem opció, kell a DSLR meg egy normális obi.)
 • Naptár gyors csekkolása — ha felmerül, hogy ráérek-e valamikor, itt a leggyorsabb megnézni.
 • Esténként Infinity Blade-ezés az ágyban fekve. :)

Laptop. A 13″ eddig nekem mindenre elég volt, soha nem jutott eszembe rádugni a 19″-os monitoromat a gépre. Ennél nagyobb méret már erősen a hordozhatóság rovására megy, így ennél nagyobbat biztosan soha nem is fogok vásárolni, s nem is ajánlanám senkinek sem. Laptop nélkül egyelőre (sajnos) nem lehet túlélni a hétköznapokat. Még nem tisztult le bennem teljesen, hogy egy tablet miben nem helyettesítheti a laptopot, de ez a néhány dolog még egy ideig biztosan laptop-függő marad:

 • Lightroom. Azaz többszáz kép átmásolása CF-ről, majd válogatás (több körben), utómunkázás, archiválás és feltöltés FTP-re.
 • Kódolás. Eszem ágában sem lenne iPaden PHP-zni. :)
 • CAD (AutoCAD és SolidWorks). Kell egér, kell rendes billentyűzet, nincs kecmec.
 • ARD/VNC/RDP. iPaden mondjuk még nem próbáltam ki egy ilyen appot sem, de ha sok képernyő kell egyszerre, akkor valószínűleg használhatatlan.

Ezt a listát majd még kiegészítgetem, ha eszembe jut valami.
Röviden: laptop = minden más.

Advertisements

2 thoughts on “Mobil eszközök körképe”

 1. nem tudom, számomra egy jelenleg “tablet”-nek nevezett számítógép nem hiányzik semmihez. az a baj, hogy a megközelítés rossz.

  ugyanis tök jó lenne egy ipad vagy galaxy tab jellegű hardver – talán egy kicsit még gyúrhatnak rá, de már most is igen erősek ezek – de nem egy firmware-szerű kötött rendszerrel, mint az ios vagy az android, hanem (garivesztés nélkül) cserélhető OS-sel, rendes userlanddel, bootloaderrel, kutyafülével. nem mondom, hogy gentoot tennék rá, de valamilyen unity-jellegű felülettel (és a jelenleg is létező szoftveres billentyűzetekkel és egyéb nyalánkságokkal)
  a launcher persze lehet hasonló a mostanihoz és legyenek direkt táblára való programok is, de miért ne használhatnád bluetooth egérrel és billentyűzettel? miért ne lehetne benne usb host? miért ne köthetnéd rá a hdmi bemenetes tévédre? miért ne legyen egy “rendes”, érintőkijelzős, ultramobil számítógép? éveken belül lesznek olyan processzorok, amivel a lightroom és hasonlók is bőven élvezhető sebességgel futnak majd, alacsony fogyasztás mellett. de ha az akkuk fejlődnek az is jó. meg ha lesz vezeték nélküli töltő, az is jó lesz. de már most is működne a dolog.

  na, én erre várok és remélem meg is jelenik hamarosan. ekkor lesz igazán értelme a tabletnek!

  egyébként a motorola atrix is jó irány szerintem!

 2. a Lightroom alapból, ha a háttérbe van tolva, megesz 2% CPU-t és 1,5 giga RAM-ot. ha csinálok is vele éppen valamit, a load simán felugrik 3-4 körülre, exportálásnál meg 7-8-ra. :) mindezt egy 2 GHz-s C2D-n. szóval valószínűleg még 2-3 évet *legalább* várnunk kell, mire ez rendesen futna egy tablet szintű gépen.

  ezzel a várakozás dologgal én is így voltam, de pl. 2007 óta mindenki tudja, hogy mi az az SSD, azóta eltelt NÉGY év (NÉGY!!), s még mindig annyira drága, hogy egyszerűen nem vagyok hajlandó ilyet venni… az elmúlt 4 év alatt alig lett olcsóbb. pedig sokkal gyorsabb, püföltem már MacBook Airt, s amazing, de hát 60 rugóért kell a fenének. :) szóval kár várni, ha összegyűlik a zseton, akkor az elérhető technológiát meg kell vásárolni, aztán ha lesz új, a régit eladni. :)

  HDMI kimenet szerintem az Androidos tableteken van, iPad-hez meg eBay-ről kell túrni dock->hdmi adaptert, s jó lesz.

  Bluetooth-os egér (bill. támogatás van mindkét platformon) szintén jó lenne…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s